8 vprašanj o indukciji, na katera morate poznati odgovor!

pánve na indukci

Indukcijske kuhalne plošče so sodobne, hitre in varčne. Danes je indukcijsko kuhanje zelo razširjeno, vendar obstaja veliko vprašanj in mitov o tem viru toplote. Skupaj odgovorimo na najpogostejša vprašanja o indukciji in enkrat za vselej razčistimo zrak.

1. Kako deluje indukcija?

Elektromagnetna indukcija je zelo zanimiv fizikalni pojav, ki so ga odkrili v začetku devetnajstega stoletja. V začetku dvajsetega stoletja so si prizadevali patentirati prve indukcijske kuhalne plošče, vendar brez uspeha. Množična proizvodnja indukcijskih kuhalnih plošč se je začela šele mnogo let pozneje.

Za razliko od drugih kuhalnikov se toplota ustvarja neposredno v steni posode. V stekleni plošči je tuljava, skozi katero teče izmenični tok, ki ustvarja elektromagnetno polje, v katerega posoda na plošči tudi posega. Zaradi upornosti materiala pride do izgube energije, ki je v tem primeru zaželena, saj se kaže kot toplota.

2. Katera posoda je primerna za indukcijo?

Ko kupite indukcijsko kuhalno ploščo, vam ni treba nujno zavreči vse posode. Ustreznost posode lahko preverite z enostavnim poskusom. Vse, kar potrebujete, je preprost magnet. Če se magnet prilepi na posodo, je ta primerna za indukcijsko kuhanje.

Kakovostne ponve za indukcijo

Najboljše indukcijske ponve po ocenah strank


3. Kateri materiali so najboljši za indukcijsko kuhanje?
Jeklo
ocelova panev na indukci
Jeklo je odličen material za indukcijsko kuhanje. Lahko ga segrevamo do visokih temperatur in s pogosto uporabo izboljša svoje lastnosti. Ne obstaja nevarnost luščenja površine, žganje v olju pa mu daje zaščitni sloj.

Čisto jeklo je mogoče najti predvsem medponvesaj je treba ponev ohranjati primerno vročo, zlasti pri pripravi mesa. Ni vam treba skrbeti za naložbo v jekleno ponev, saj jo bodo ob pravilnem ravnanju podedovali vaši otroci.
Lito železo
litinove hrnce na indukci
Zelo težka litoželezna posoda je tudi magnetna in jo lahko kuhate na indukcijski plošči. Naravna litoželezna posoda je za prave navdušence. Nepremazano naravno lito železo ima odlične lastnosti, ki pa jih odkupi zahtevnejše vzdrževanje. Lonci iz litega železa ne razbijejo se samo, če slučajno spustiš posodo za pečenje, je bolj verjetno, da boš uničil tla kot posodo.

Za dušene in počasi pečene jedi ni nič bolj elegantnega kot težka litoželezna posoda. Predstavljajte si mrzel zimski večer, ko lonec iz litega železa s počasi dušeno jagnjetino odnesete s štedilnika naravnost na mizo. Že sama misel nam ogreje srce.
Iz nerjavečega jekla
nerezove hrnce
Nerjaveče jeklo samo po sebi ni magnetno, vendarkakovostni lonci imajo pogosto sendvič dno, ki skriva nekaj feromagnetne kovine. Vendar te informacije vedno preverite pri določenem izdelku. Sendvič dno je odlično, saj nam omogoča, da pri indukcijskem kuhanju izkoristimo odlične lastnosti posode iz nerjavečega jekla. Nerjaveče jeklo je poceni, lahko in enostavno za uporabo. Poleg tega je popolnoma varno in enostavno za vzdrževanje.

Vsi našilonci iz nerjavečega jekla so zasnovani za kuhanje na indukcijskem štedilniku. Izbirate lahko med več blagovnimi znamkami in oblikami loncev. Ne bojte se investirati v celoten set iz nerjavečega jekla, saj je to res vsestranski in priljubljen material.
Drugi materiali
medene hrnce
Za indukcijsko kuhanje se lahko uporabljajo tudi drugi nemagnetni materiali. Tako kot pri nerjavnem jeklu je treba na dno vstaviti nekaj feromagnetne kovine. Pri tem moramo omeniti zlasti bakreno posodo, ki jo zaradi hitrega odziva na temperaturne spremembe obožujejo vsi profesionalni kuharji, saj se nobena druga kovina ne odziva tako hitro kot baker.

Naložba v bakreno posodo je nekoliko višja, vendar ne boste razočarani. Bakreni lonci so v večini primerov ročno izdelani in vsak kos je edinstvena umetnina. Bakreni izdelki niso spravljeni v omari, temveč jih lastniki ponosno razstavljajo nad štedilnikom.

Najboljši indukcijski lonci po ocenah naših strank

Naš nasvet
Preberite tudi
->
panve na indukci
Kako izbrati najboljšo ponev za indukcijo
Ali ste vedeli, da je indukcijsko kuhanje zelo učinkovito, saj se energija prenaša neposredno v posodo, ne da bi se toplota izgubila v okolico? Pomagamo vam orientirati se v široki ponudbi indukcijskih ponev in vam pomagamo izbrati najboljšo.
indukcni vareni
4. Ali lahko posodo uporabljate na drugih virih toplote?

Da. Posodo lahko uporabljate na plinskih in električnih štedilnikih. Če nima plastičnih ušes, jo lahko celo pečete v pečici.

5. Ali lahko indukcijska posoda izgubi svojo funkcijo?

To je eden od razširjenih mitov, ki pa je popolnoma napačen. Feromagnetizem ni začasna supermoč, temveč je trajna lastnost kovine, ki je ni mogoče uničiti z nobenim običajnim sredstvom. Če ne morete kuhati, je krivda na strani indukcijskega kuhališča.

6. Ali oblika posode vpliva na kuhanje?

Presenetljivo, da. Indukcijska plošča je gladka, celo brez hrapavosti. Enako velja za indukcijsko posodo za kuhanje. Grobe in neravne površine posode nimajo možnosti na indukcijski kuhalni plošči. Enako velja za izbočena oblikovana dna, ki so na indukciji neuporabna.

cooking induction
7. Ali je indukcijsko kuhanje varno?

Da. Kuhanje na indukcijski plošči je popolnoma varno. Če položite roko na vklopljeno kuhalno ploščo, se ne boste opekli. Seveda to ne velja, če je bila posoda na kuhalni plošči vroča že pred časom. V primerjavi s plinom doma nimate odprtega ognja, zato je nadčloveško opravilo, če se vam pri nepozornosti zažge na primer kuhinjska krpa.

Pri indukcijskem kuhanju ni treba skrbeti, da se pri kuhanju sprošča nevarno sevanje ali valovanje, kot trdijo nekateri nasprotniki. Pri kuhanju se prav tako ne sproščajo kemikalije in indukcija je resnično varen vir toplote.

8. Ali lahko vse sestavine skuham na indukciji?

Pravzaprav ne razumemo, kdo je prišel na idejo, da nekaterih živil ni mogoče pripraviti na indukcijski kuhalni plošči. Ta mit je popoln nesmisel. Na indukcijski plošči lahko pripravite vse vrste sestavin. Ni vam treba skrbeti, da ponev ne bo dovolj vroča in da se zrezek ne bo dobro pripravil. Na indukcijski plošči lahko pripravite vse.

Kakovostni indukcijski lonci

indukcní hrnce

Končni nasvet

Če ste dvomili o kuhanju na indukcijski plošči, upamo, da jih po branju tega članka ne boste več imeli. Indukcija je varna in če trenutno prenavljate svojo kuhinjo, se je ne bojte in jo vsekakor izberite. Ne bo vam žal.