Indukcijske kuhalne plošče so sodobne, hitre in varčne. Danes je indukcijsko kuhanje zelo razširjeno, vendar obstaja veliko vprašanj in mitov o tem viru toplote. Skupaj odgovorimo na najpogostejša vprašanja o indukciji in enkrat za vselej razčistimo zrak.
1. Kako deluje indukcija?
Elektromagnetna indukcija je zelo zanimiv fizikalni pojav, ki so ga odkrili v začetku devetnajstega stoletja. V začetku dvajsetega stoletja so si prizadevali patentirati prve indukcijske kuhalne plošče, vendar brez uspeha. Množična proizvodnja indukcijskih kuhalnih plošč se je začela šele mnogo let pozneje.
Za razliko od drugih kuhalnikov se toplota ustvarja neposredno v steni posode. V stekleni plošči je tuljava, skozi katero teče izmenični tok, ki ustvarja elektromagnetno polje, v katerega posoda na plošči tudi posega. Zaradi upornosti materiala pride do izgube energije, ki je v tem primeru zaželena, saj se kaže kot toplota.
2. Katera posoda je primerna za indukcijo?
Ko kupite indukcijsko kuhalno ploščo, vam ni treba nujno zavreči vse posode. Ustreznost posode lahko preverite z enostavnim poskusom. Vse, kar potrebujete, je preprost magnet. Če se magnet prilepi na posodo, je ta primerna za indukcijsko kuhanje.